Presse/interviews

Press contact:

Vicki Broue Meinertz, PR- & social media, direct phone: +45 33 47 07 02 / mail: vicki.b.meinertz@jppol.dkbanner ka

Camilla Høy, Pressechef og Brand/Social Media Manager, direct phone: +45 30 38 28 12 / mail: camilla.hoy@jppol.dk

MADS PEDER NORDBO – KOLD ANGST – PIGEN UDEN HUD. DET SMUKKE OG DET ØDELÆGGENDE VED LIVET I ARKTIS

Mads Peder Nordbo bor på fjerde år i Grønland med sin familie. Han har arbejdet tre år på rådhuset i Nuuk, hvor han sidder i kommunikationsafdelingen og har fingrene i det meste lige fra dækning af sociale sager om misrøgt og overgreb mod børn til skrivning af borgmesterens taler ved enhver lejlighed. Mads har blandt andet stået for at oprette en børneside skrevet i børnehøjde på kommunens hjemmeside: https://sermersooq.gl/da/boernesiden/

Mads bor til daglige sammen med sin tidligere hustru, da de har valgt at bo sammen, selvom de er skilt. De har sammen en datter på 15 år, der går på Nuuk Friskole. 

Mads Peder Nordbo er 47 år og uddannet i kommunikation og litteratur fra Syddansk Universitet og Stockholms Universitet. Han kommer fra Tommerup på Fyn, hvor han også stadig har et hus.

KOLD ANGST er hans femte udgivelse og den selvstændige fortsættelse af PIGEN UDEN HUD, der ind til videre er solgt til oversættelse til 17 sprog.

Fakta om Grønland

 • Grønland er 2.166.086 km² stor; 1.755.637 km² af landet er dækket af kilometer tyk indlandsis året rundt. Resten af landet er dækket af sne i 5 til 9 måneder om året.
 • Der er godt 55.000 indbyggere alt inklusiv.
 • Der findes ingen veje mellem byer, bygder og militærstationer i Grønland.
 • Al transport foregår med fly, helikopter, båd eller slæde; hvis vejret og årstiden tillader det.
 • Når du kommer nogle få kilometer udenfor en by eller bygd, er der kun meget sjældent internet eller mobilforbindelse.  
 • Der er én daglig udenrigsafgang fra Grønland og én ankomst. Begge går over København.
 • Om vinteren er der mørkt det meste af døgnet. Om sommeren sol om natten.

De mørke tal

 • Grønland har verdens højeste selvmordsprocent.
 • Verdens højeste voldtægtsprocent.
 • 34 % af alle piger udsættes for seksuelt overgreb, inden de fylder 15 år.
 • 62 % af alle kvinder har været udsat for vold i hjemmet.
 • Grønland har Nordens højeste abortrate.
 • En mordrate, der er 16 gange højere end i Danmark.

Interview

MADS PEDER NORDO skriver fra hjertet af Grønland. Hans bøger er fiktive, men bygger langt hen af vejen på hans eget liv og oplevelser i Grønland – på godt og ondt. Hans bøger er både en kærlighedserklæring til et af verdens mest smukke og afsides steder at bo samt en kamp for opmærksomhed for de tusinder af børn, der udsættes for svigt og overgreb.

MADS PEDER NORDBO fortæller levende om en storslået, bedøvende og magisk natur, så man kan mærke det langt ind i kroppen. De lange, mørke vintre; de lyse, korte somre; nordlyset, sneen og issens kræfter; stormene; det ensomme; det opgivende. Arktis!

I Grønland er naturen og afstanden til alt andet levende de to største faktorer, og det mærker man i Mads’ bøger. Naturen og de store, øde afstande er ikke blot en baggrund; det er noget, der spiller en afgørende rolle, og hvert eneste år, tager naturen mange liv.

Mads skriver fra hjertet af Arktis og ikke blot på afstand. Han sidder midt i det, han skriver om, og han er gennem flere år blevet en del af det miljø og den kultur, der omgiver ham.

MADS PEDER NORDBO giver gerne interview om alt, hvad hjertet måtte begære. Mulige emner kunne være:

Misrøgt og overgreb mod børn – fokus på den omfattende misrøgt af børn i Grønland stiger år for år; da flere og flere stemmer både indefra og udefra søger at gøre op med den kultur, der omfatter så omfattende misrøgt og overgreb. Kunstværket på forsiden af både KOLD ANGST og PIGEN UDEN HUD er lavet specielt til Mads af den grønlandske kunstner Gukki Nuka. Gukki viser gennem sin kunst, hvad det vil sige at leve med dybe revner og flænger i sjælen, og hans kunst har de seneste år udviklet sig til at være en af de vigtigste stemmer i Grønland – både kulturelt og socialt set. Hans kunst er et opgør med tabuerne omkring seksuelle overgreb og psykisk vold.

Livet i den arktiske natur – naturen tager og giver liv, men er lige så bedøvende smuk, som den er livsfarlig. Snedynger på flere meter; snestorme, der lukker alt ned; et halvt år uden plusgrader; nordlysets bølgende ånde henover nattehimlen; de tusinder af nuancer i over 100.000 år gamle isbjerge; smagen af hval, sæl og moskus; lyden af trommedans.færingehavn1

Den smukke ensomhed og det tidsløse – om at være alene flere dagsrejser væk fra alle andre og elske det. Mange danskere får hakker i psyken og rejser hjem til DK igen, men for Mads og hans familie har det været anderledes; efter et krævende første år har de taget roen og ensomheden til sig. Mads elsker den ro, som det giver, at han ikke fysisk er en del af et travlt Danmark. Man kan ikke spontant rejse til en anden by og slet ikke til Danmark; sker der noget, kan det tage flere dage, før der er en billet væk. Når først man har vænnet sig til det, er det befriende skønt. En smuk ensomhed indeni. En bevidsthed om, at tiden ikke er hævet over mennesket, som vi efterhånden tror det i det meste af den vestelige verden. I Arktis er naturen derimod hævet over mennesket, mens tiden er uden reel betydning.    

Selvstændighed – Mads mener, at Danmark og Grønland skal holde sig sammen. Der er meget langt til en bæredygtig grønlandsk økonomi, og det vil føre til massive menneskelige omkostninger, hvis man vælger selvstændighed uden at have økonomien til det. Mads mener i stedet, at båndet mellem Danmark og Grønland burde styrkes og ikke slækkes. En af hans tanker går på, at faget ’Grønland’ burde indføres i den danske folkeskole; altså ikke sproget grønlandsk, men et fag om Grønland, så børn i Danmark kunne få en bedre forståelse for, hvad det er for en smuk del af kongeriget, der ligger deroppe i det arktiske. Mads oplever desværre en del gensidig racisme, som han mener, er taget til det seneste år, og det er trist. Vi har hængt sammen i snart 300 år, og der har været både skandinaver og inuitter i det sydgrønlandske i mere eller mindre 1000 år. Måske er det ved at være den tid, hvor det ville være det klogeste at begynde at se fremad og få det bedste ud af hinanden fremfor at søge, se og så splid ved enhver given lejlighed.

IMG_2311Nordboerne – I Mads Peder Nordbos to første bøger arbejder han med runerne og runernes oprindelse. Derfor var vikingefolket, Nordboerne, der levede i det sydvestgrønlandske fra omkring år 1000 og 500 år frem, også allerede en stor interesse for ham, inden han flyttede til Nuuk. Han har i sine år i Grønland deltaget i flere ture ind i fortiden og har seneste sammen med den danske arkæolog og forfatter, Jeanette Varberg, været dybt inde i en af fjordene ved Nuuk for at arbejde med nordbo-arkæologi; her fandt de blandt andet en kirke, der stort set var gået tabt i sandet ved kysten. Mads hedder selv Nordbo, og hans familie er den eneste slægt i Danmark, der bærer dette navn. Hans familie kan spores tilbage til Anders Andersen Nordbo (den tidlige), der blev født omkring år 1600 i Keldbylille på Møn. Mads’ egen mor og hendes familie boede i det samme område, da hans mor blev født 1934. Navnet er oprindeligt norsk ligesom de grønlandske nordboer også primært var det. Mads har arbejdet en del med de grønlandske nordboers udbredelse og forsvinden; var det forværringer i klimaet og kosten, der til sidst fortrængte det ellers sejlivede nordatlantiske folk eller var det som en følge af pres fra indtrængende inuitter?

Fynsk forfatter kontra grønlandsk forfatter – om kærligheden til det at skrive og skabe historier; om det at forme mennesker i sine tanker og mærke dem stikke af; om den store forskel på at skrive fra det bløde Fyn og det barske Arktis.    

Solgt til oversættelse til 16 sprog inden udgivelsen af bind 1 – om det vanvittige ved pludselig at blive ringet op af sin agent for at få at vide, at man er blevet solgt til udgivelse på 16 sprog allerede inden udgivelsen i Danmark – og at verdens tredjestørste filmagentur i LA har snuppet rettighederne til en mulig film.

De indre dæmoner – Mads har som de fleste andre taget en del knubs fra livet, og han mener i dag, at det er lige dele det hårde ved livet og det smukke ved livet, der giver ham nærring til at skrive. Mads siger, at han mistede sin far to gange; første gang, da Mads var fire år og faren forsvandt med en besked om, at han ikke ønskede at se Mads mere; anden gang, da hans far dukkede op igen godt 20 år senere dødssyg af kræft. Mads mistede også sin bror gennem et langt sygdomsforløb, hvor broren drak sig ihjel. Mads’ mor her gennem hele Mads’ opvækst lidt af depressioner og har jævnligt været indlagt i længere tid. Alt sammen ting, der gør ondt, men ifølge Mads i lige så høj grad har formet de revner i sjælen, som han holder af at skrive ud fra. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *