Kold angst

Krimi. Politikens Forlag 2018. 

Katalogtekst: 

Tupaarnaq er vendt tilbage til Nuuk for at hjælpe sin eneste ven, Matthew Cave, med at finde hans halvsøster, Arnaq, som er forsvundet under en weekendtur til den afsides beliggende og forladte by Færingehavn. Blodsporene i et af de faldefærdige huse taler deres tydelige sprog, men det er først, da Arnaqs mor får et opkald fra den skrækslagne og afkræftede Arnaq, at det for alvor står klart for alle, at der er ved at ske en forfærdelig forbrydelse.

Matthews far, Tom, var som ung soldat på Thulebasen en del af et hemmeligt eksperiment, der endte fatalt. Tom blev mistænkt for dobbeltdrab og blev tvunget til at flygte og leve i skjul. I forbindelse med Arnaqs forsvinden vækkes den gamle Thule-sag til live, og det går op for Matthew, at han selv er en brik i et spil, der handler om liv og død, magt og kontrol, og han mærker et støt stigende pres fra både Grønlands politi og det amerikanske militær, der også vil have fat i Tom. 

Sideløbende kæmper Matthew i blinde for Arnaqs liv og forsøger samtidig at tale Tupaarnaq til fornuft , så hun ikke gør op med sin egen fortid på en måde, der kan ende med overlagt mord.

 

Matthew Cave-serien

Serien om Matthew Cave er skrevet af Mads Peder Nordbo og består indtil nu af de tre bind PIGEN UDEN HUD, KOLD ANGST og KVINDEN MED DØDSMASKEN. Der er planlagt yderligere tre bind i serien. De tre første bind udspiller sig på kryds og tværs af det afsides og arktiske miljø i Grønland, hvor Nordbo selv boede og arbejdede i fire år fra 2014 til 2019. Nordbo var i den periode ansat på rådhuset i Nuuk, hvor han havde et tæt samarbejde med hovedstadskommunens borgmester. 

Seriens mandlige hovedperson, Matthew Cave, er en yngre journalist, der har søgt ensomheden i det arktiske efter at have mistet sin hustru og ufødte datter i et trafikuheld. Hans mor er dansk, mens hans far var amerikansk soldat på Thulebasen. Faren forsvandt sporløst, da Matthew var fire år; eftersøgt for drab. Seriens kvindelige hovedperson er den unge grønlandske Tupaarnaq Siegstad, der har siddet i fængsel for drabet på sin far og er plaget af en hård barndom. De er begge hæmmede af deres ar på psyken, men forenes gennem de tre bøger mere og mere i de sager, de vikles ind i.

For Matthews vedkommende drejer det sig i høj grad om arbejdet med ældre sager om overgreb og hævndrab, sager om USA’s politiske og militære magt i Grønland, medicinske forsøg på Thulebasen samt i sidste ende en vidt forgrenet mordsag, hvor den mistænkte er en kvinde, der har været død i flere måneder. Under det hele spøger de forfærdelige sager om overgreb mod børn, og det er de sager, der for alvor knytter Matthew og Tupaarnaq til hinanden, men også flere gange bringer dem i reel livsfare og sender dem på kollisionskurs. For er Tupaarnaq nu også den, alle tror? Eller er hun i virkeligheden en del af den militære operation TUPILAK, der dækker over ikke alene de medicinske forsøg med soldater på Thulebasen, men også over en skjult eliteenhed med mandat til at håndhæve den amerikanske, militære suverænitet i Grønland med alle midler?

Samlet set rummer de tre bind – ud over deres rå krimispor – en stærk beskrivelse af grønlandske samfundsforhold samt flotte og smukke naturneskrivelser. Mange medier og læsere i de lande, hvor bøgerne udkommer, har givet udtryk for netop dette: Forfatterens personlige indsigt i Grønlandske forhold mærkes sammen med en stor kærlighed til og respekt for den meget sanselige og barske arktiske natur.

Serien udkommer i over 30 lande og er solgt til filmatisering.

Et par citater om Matthew Cave-serien fra forfattere og aviser:

”Mads Peder Nordbo skriver skidegodt. Det er spændende, vel researchet og anderledes, og der er virkelig gode personer.” Sara Blædel, dansk bestsellerforfatter.  

”Jenta uten hud består av store deler klassisk krim og etterforskning ispedd thrillerens intense spenning – men like mye besk samfunnskritikk.” Tom Egeland, norsk bestsellerforfatter.

“A grippingly atmospheric yarn… As danger mounts, the landscape, weather and people of the former Danish colony are piercingly observed. Chilling.” Sunday Times, UK.

“This intricate crime novel mixes a grisly plot with interesting insights into Greenland’s history and culture.” Canberra Weekly. Australien.

“While there are similarities to Stieg Larsson’s Millennium series, Nordbo’s writing is far more poetic. Though dazzled by the icecap’s beauty, he’s not blinded to the darkness of man.” SA Weekend, Australien.